Archive for October, 2010

Promotiegeluk

Tuesday, October 26th, 2010

De laatste tijd wordt mij vaak gevraagd waarom wij niet getrouwd zijn. Doorgaans ontvouwt zich dan het volgende gesprek:
– Gewaardeerde opponent, bedankt voor uw vraag. Wij vinden het prima zo.

Dan begint men over commitment tonen. Ik leg dan rustig uit dat Een huwelijksakte gemakkelijker te ontbinden is dan een gezamenlijke hypotheek.

Of we dan geen ringen willen hebben?
– We spelen allebei gitaar – zij stukken beter dan ik. Zo’n ding zit alleen maar in de weg.

– Ja maar, het heeft ook allerlei voordelen. Met kinderen en zo…
– Welnu, we hebben nu niet echt haast, en die voordelen worden nogal overdreven, is dan wat ik steevast antwoord.

En dan beginnen ze triomfantelijk te kijken:
– Maar je mist een geweldig feest!

Vragend kijk ik hen dan aan:
– Je bedoelt zo’n feest met een eeuwenoude ceremonie, waarbij zij in een prachtige jurk gekleed, stralend middelpunt van de dag is? Met familie, vrienden en genodigden om je heen? Met een receptie, een etentje, en feestje achteraf? Z’n feestje waar collega’s een gek stukje doen, met een raar stemmetje, en carnavalsoutfit aan?
– Ja precies!

Na vandaag kan ik hen fijntjes mededelen dat een keer wel genoeg is.

Liefje, ik ben heel trots dat ik er vandaag bij mocht zijn. Trots dat ik getuige mocht zijn van de mijlpaal die je vandaag na jaren hard werken hebt bereikt. Dat ik het heb geschopt tot die status, waardoor ik de laatste persoon ben, die je bedankt in je indrukwekkende proefschrift. Ik zal de Geuzen-titel “Jouw stuiterende rots in de branding” vol overtuiging dragen!

Mag ik de promovenda dan nu kussen?

Strak

Thursday, October 21st, 2010

Toegegeven, enige camp is mij niet vreemd, en ik ben in het verleden verward met Borat.  Maar wat ik vanmorgen meemaakte overtrof mijn stoutste verwachtingen.

Op weg naar mijn werk passeerde ik een drietal wegwerkers, druk bezig een tunnel onder het spoor aan te leggen (vlak bij Nootdorp). Ik groet vriendelijk, en rijd door. Roept er een: LEKKERE STRAKKE BROEK!

Linkse hobby

Sunday, October 17th, 2010

Gekke Geert en ik, we zijn geen politieke zielsverwanten. Zo verdwaalde ik eens omdat ik me niet kon voorstellen dat je vanaf De Wildersekade rechtsaf moest. Zijn oproep om een kopvoddentax in te voeren kon ook al niet op mijn instemming rekenen, of die van de Rups en met hem vele medewielrenners.

Gekke Geert heeft het niet op zoals hij dat noemt linkse hobby’s. Wanneer een hobby links is, is niet geheel duidelijk, maar het gaat verder dan linkshandig breien, en voetballen voor linksdragenden, zoveel is duidelijk. Maar nu het nieuwe kabinet geïnstalleerd is, kan het geen kwaad te onderzoeken of wielrennen ook tot deze in de ban gedane categorie behoord. Gisteren was een mooi moment voor gedegen veldonderzoek. Samen met mijn fietsvrienden van het Fiets Forum stond een rondje Alblasserwaard op het programma.

Van de twintig deelnemers was de helft met de auto gekomen. Oef, daar kwamen we goed weg. Of toch niet? Wat, er was door meerdere deelnemers gecarpoold?! Ai, Links-Rechts: 1-0.

Het materiaal? Meerdere renners met kopvodden op, een aantal rode zelfs! Maar gelukkig: alle kettingen lagen keurig aan de rechterkant. De stand: 2-1.

Het parcours, bestond uit een achtje, Twee lussen, twee keer  rechtsom. Twee punten voor Rechts, dat nu een voorsprong neemt: 2-3.

Maar de renners zelf? Onder de winderige omstandigheden, bleek er veel voeling met de zwakkeren in de wielersamenleving. Er werd geduwd, en uit de wind gezet. Zelfs als daarvoor op de linker weghelft gereden moest worden. Er werd gepolderd om voor hen zelfs een koffiestop in tegelasten. Met dat laatste werkte de lokale horeca niet mee, maar dit zijn drie volle punten voor links: 5-3.

Zou dit dan een klinkende linkse overwinning worden, met alle gevolgen van dien? Nee, voor de wind ontstond er zowaar iets wat je als koers zou kunnen duiden. Links, maar vooral rechts werden renners voorbij gereden. Ieder voor zich en god voor ons allen. Stukken ging het boven de veertig kilometer per uur. Nergens echter was er noodzaak de maximaal toegestane snelheid op te voeren, toch vielen er aan de achterkant renners bij bosjes af: 6-5.

In het café achteraf was het zeer gezellig toeven (nu, ja er werd burgerlijk ongehoorzaam gerookt, dat was wat minder).  Er vloeide bier, er was bittergarnituur, en De ronde van Lombardijen kon live gevolgd worden. Naast de organisatie wordt met name de Rups bedankt voor zijn prettige aanwezigheid. Dat moeten we vaker doen.

Nu maar hopen dat Gekke Geert dit niet onder ogen krijgt. Anders kunnen we onze borst nat maken…

Lekdijk

Sunday, October 3rd, 2010

Aan alles komt een einde (zaken zonder einde zoals cirkels uitgezonderd). Zo ook aan het tijdritseizoen van 2010. Vol ambitie was ik aan dit seizoen begonnen, enigszins gelaten sluit ik het vandaag af. Slechts een pr werd aangescherpt (de dubbel van Woubrugge), al zat ik er bij het NK in Texel dichtbij. Het was het gewoon allemaal nét niet dit jaar.

Na het NK ging het bergafwaarts. Ik belandde in de lappenmand en reed geen deuk meer in een pakje boter. Toch wilde ik het vandaag nog één keer proberen.

Forumvriend P. had het ludieke idee opgevat om een week na de Monstertijdrit een informele tijdrit te organiseren over de Lekdijk (hij heeft het TT-virus flink te pakken kan ik u verzekeren). Start en finish in Schoonhoven, parallel aan de Tiendweg, net voorbij het zwembad. De route passeerde achtereenvolgens: Willige Langerak, Cabauw (in de verte, maar toch), het gemaal, de snuffelpaal, het Oerlemansbosje,  de Rolafweg (waar eens mijn fietscross club was), De boederij van Aantjes, Zalmsteke (met polstokverspringnen), De kleiduiven schietvereniging, het veerhuisje, Jaarsveld, de rioolwaterzuiveringsinstallatie, de afslag naar Lopikerkapel (en Uitweg). Dit laatste was tevens keerpunt. Nostalgie verzekerd.

Dan zeg je dus geen  nee. Zeker niet als er alleen maar TT-vrienden aan de start staan: P., De Coureur (ook bekend als de beer zonder ellebogen),  De Hulk (uit den Haag), de gebroeders G. (nu ja er was er maar een),  en R. (iemand die verdacht hard rijd zonder speciaal TT-materiaal) en Kipje (de winnaar van de dag). Naast de stadspoort werd vooraf in de locale bouwkeet annex snackhok wat koffie en fris genuttigd. Daarna konden we beginnen.

Bij de start was het even rommelen met de startprocedure, maar na dat de pikorde was vastgesteld (Kipje als laatste, hoe kan het ook anders) kon iedereen met een tussenpauze van dertig tellen vertrekken. Ik ging als tweede.

Met P. in het vizier (onervaren, enkel ̩̩n MTR gereden) hoopte ik een mooi mikpunt te hebben. Vol goede moed vertrok ik. Het ging direct niet soepel, maar alles was binnen de perken. Al snel zag ik echter dat ik niet meer inliep. Kort daarna denderde De Coureur over me heen. Ik stond stil. Al snel begon alles Рnet als een week Рeerder pijn te doen.

Door het voortdurende slingeren in combinatie met de wind vond ik mijn ritme nooit. De kaars ging langzaam uit. Na het keerpunt konden alleen R. en De Hulk me nog inhalen. R. riep me iets bemoedigends toe, en De Hulk stond ter hoogte van Jaarsveld foto’s te maken. Hmm, die was dus afgestapt.

Ik kon me niet meer opladen. De haden gingen op het stuur, en het vermogen en de hartslag daalden.  Pas met de finish in het vooruitzicht kon ik me nog een keer leegtrekken: op de 54:12 (daar rijd ik normaal nooit op) volle bak richting de finish. Het mocht niet baten. Laatste met 55:43. Gelukkig hebben we de SRM-output nog?!

N.B. Ik was zo onhandig om de SRM voor de start niet de kalibreren. De hoogte van het vermogen is derhalve ter indicatie. De rest klopt als het goed is wel.

Miskend

Sunday, October 3rd, 2010

Soms word ik ’herkend’. Meestal aan m’n fiets. Zonder die fiets gaat het een stuk minder goed. Dat blijkt.

He Corniel,

Ik zat wat foto’s van één van onze clubleden te bekijken van veldrijden van vorig seizoen. En volgens mij kwam ik jou tegen klopt dat?  Weet niet of je de foto al hebt anders heb je hem nu. (..)

Tja, ik heb best wat grijze haren inmiddels, maar zoveel?!

N.B. bovenstaand bericht ontving ik via forum.fiets.nl