Archive for December, 2010

2010

Friday, December 31st, 2010

Op de laatste dag van het jaar is het een mooi moment voor een terugblik op een bewogen fietsjaar (net als in 2009). Hoewel ik zelf maar één goede tijdrit reed (de rest ging van redelijk, tot matig en uitermate slecht) was er genoeg moois dat er tegenover stond. Gelukkig hebben we daar de foto’s nog van:


De eerste TijdstrijdersCup is een groot succes en haalt Fiets-magazine


Het bos van Wallers


Parijs is nog ver


Missie volbracht


In de NRC – What’s next?


De Mont Ventoux


Monstertijdrit 2010 met 79 deelnemers groot succes


Op ’t schavot

En nog wat losse kiekjes:

Overwinningsroes

Tuesday, December 14th, 2010

Nagenietend van de spierpijn en m’n plekje op ’t schavot, moest ik aan de heren Vrienten en wijlen Brood denken. (Ik mag/mocht Henny en Herman zeggen uiteraard)

De rondemiss heb ik gemist…

Schavot

Sunday, December 12th, 2010

Mijn Facebookvriendjes had ik al gewaarschuwd: “Als de koers van morgen (euh vandaag 0:28) gewonnen moet worden in bed, ben ik rijkelijk laat…”

Toen de wekker dan ook daadwerkelijk acht uur later ging had ik een beetje spijt dat ik me had ingeschreven voor het clubkampioen­schap aanmodderen (CX én MTB) van de LRTV Swift. Ik draaide me nog meerdere malen om, en haalde in herinneren mijn bijster succesvolle CX/MTB-verleden op: nummer een-na-laatst in 2007, 30 minuten zandtaartjes bakken in 2009. Nee, in deze tak van (wieler)sport ben ik toch vooral een goedwillende recreant.

In de berging aangekomen werd dit bevestigd: de fiets zat onder de modder, en de ketting was roestig en snakte naar een druppeltje olie, en dat mocht ook iets meer zijn. Na dit noodzakelijke onderhoud, snel richting het clubparcours, en het rugnummer (laten) opspelden.

De start ging goed, ik klikte in, reed weg, en stootte niemand aan. Dat gold echter ook voor alle anderen, en zo reed ik toch als een-na-laatste het veld in. Er zit duidelijk niet zo veel explosiviteit in die spillebeentjes van mij.

De staart van het peloton net na de start

Na een stukje eenvoudig manoeuvreren volgde direct een van de twee steile en glibberige klimmetjes. Die zijn fietsend op te komen áls er niemand voor je op de snufferd gaat. De kans dat je dat niet overkomt als je je in de staart van het peloton begeeft is echter nagenoeg nul, dus ik moest even van de fiets.

Ik haakte aan in het achterwiel voor me en kwam tot een schokkende ontdekking: ik had over, veel over! Ik zocht het een moment uit om in te halen en dat volgde snel, en zoef, ik was er voorbij! Wie had dat gedacht? Ik niet. Maar het was nog vreemder: dit wiel, was niet van zomaar een passant, maar van mijn lichtend weg- en CX-voorbeeld da Burco!

Het bleef lekker gaan, en ik bleef mensen inhalen. Op een gegeven moment zoefde ik iemand voorbij en bedacht me dat ik zojuist de Beul (TT&CX-specialist te Leiden) achter me had gelaten. Toen ook golf- en judo-leraar mr. Handicap eraan moest geloven drong het tot me door: ik kan vandaag een titel binnen halen. Hij moedigde me nog aan: rustig naar de Neut toe! En goede leraar, voorwaar.

Stevig aanpoten

De Neut kwam langzaam in het vizier. Ik haakte aan, en probeerde even te herstellen, het tweede hellinkje dat we samen op gingen maakte hij een foutje, ik reed om hem heen, en het gaatje was geslagen. Ik zette aan, en het werd een gat. Wow, ik had alle amateurs B en C achter me gelaten. In een roes fietste ik verder.

De hobbeltjes, heuveltjes, gleufjes, modder, het ging allemaal steeds makkelijker ondanks de vermoeidheid. Ik mocht zelfs Swabo-Elite renner Tuit Junior en een van zijn ploeggenoten passeren. Eerst genoemde riep me nog iets bemoedigends na, waarvoor dank!

Start-finishpassage in TT-houding

Nog voor de bel luidde mocht ik het vreemde genoegen ervaren dat dubbelen heet. Lijdend voorwerp was ik deze al dikwijls geweest, maar ditmaal was ik de jager, niet de prooi.

En er was ook zon

Oprecht juichend kwam ik over de finish. In een klap was er van mijn sportief dramatisch verlopen seizoen toch nog iets gemaakt. Met al fietsend verdiende bloemen, en een plekje op het hoogste trede van het ereschavot! Allemaal zaken die me nog nooit geluk waren.

Het ereschavot. vlnr: VDB, moi, de Zigeuner (met nazaat)

Er zijn vele mogelijkheden ter relativatie op zijn plaats, maar die bewaar ik voor later (reden voor focusverandering is het zeker niet). Ik eindig met een excuus voor mijn weinig flatteuze trainingsbroek, met armstukken in de broekzakken. Niet wat je noemt gesoigneerd.

Cyclisch

Thursday, December 2nd, 2010

Er zijn van die terugkerende fenomenen in het leven. Oranjegekte, de legging, en wat frequenter: de seizoenen. Met dat tweede misschien een beetje, maar vooral met dat laatste houdt mijn wielerleven redelijk gelijke pas.

In het voorjaar komt de Blade van stal de muur, en begint het wedstrijd seizoen, in de zomer, wordt er veel getraind in korte broek (op de mooi-weer Gazelle), en dan na de Monstertijdrit komt er de klad in. Dat was in 2008 zo, in 2009 ook, en dit jaar weer. Met de aanschaf van de cyclocrosser werd een winterslaap voorkomen, en wordt er na een maandje slapen weer getraind!

Toch is er ook ieder jaar weer een leermomentje: Vorig jaar begon het trainen voor het nieuwe seizoen in december, dit jaar reeds een maand eerder! We gaan vooruit.

Vandaag tijdens woon-werk was er authentieke winterpret (he waar kennen we dat van). Gelukkig hebben we de foto’s nog:


Op weg naar Zoetermeer (halverwege)


Een échte fietser, kan foto’s maken tijdens het fietsen.


Een mooie voor Raad de plaat


’t Is net kunst…